Jenny såg en lucka på barnmatsmarknaden – genom gedigen research och hårt säljarbete gör hennes KRAV-märkta klämmisar nu succé

När Jenny Wessblad Hårdh var mammaledig saknade hon god barnmat som var enkel att ta med. Ett år senare när hennes andra son var nyfödd tog hon tillfället i akt och började skriva på sin affärsplan. 2016 var det premiär och nu finns Alex & Phils klämmisar i 15 smaker och växer snabbt.

OM ALEX & PHIL

Startade: 2014. Lanserade i februari 2016.
Gör: Utvecklar och säljer KRAV-märkt barnmat i klämmisförpackning.
Var: Kontor och lager i Stockholm. Säljer via matbutiker över hela Sverige samt i egen webbshop.
Grundare och ägare: Jenny Wessblad Hårdh.
Antal medarbetare: Snart 3 stycken.
Omsättning: 8,7 miljoner under 2017.

OM JENNY WESSBLAD HÅRDH

Ålder: 42 år.
Bor: I Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Familj: Man och sönerna Alexander och Philip samt en vuxen bonusson.
Utbildning: Jurist från Uppsala Universitet.
Yrkesbakgrund: ”Primärt har jag jobbat på Utrikesdepartementet med diplomati, folkrätt och mänskliga rättigheter innan jag startade eget.”
Bästa egenskap: ”Envis och otålig.”
Sämsta egenskap: ”Envis och otålig.”
Kopplar av: ”Jag jobbar mest för jämnan just nu, men däremellan är jag med min familj såklart och träffar vänner när jag hinner. Åker gärna skidor och seglar.”

– I dagarna är det prick två år sedan som vi lanserade på Ica Maxi i Nacka. Jag hade ju hållit på med projektet så länge redan då att jag minns att det var smått overkligt att produkterna äntligen stod på hyllan. Och nervöst också, när man lanserar ett nytt varumärke har man ju ingen aning om ifall någon kommer köpa.

Men det gick väldigt bra direkt, berättar grundaren Jenny Wessblad Hårdh och beskriver att de genomgående haft en positiv start i företaget med fantastisk respons från kunderna.

”Våra klämmisar säljs nu i över 450 butiker runt om i hela Sverige.”

– På dessa två år som har gått sen lanseringen har vi växt till en omsättning på nästan 9 miljoner kronor. Från 2016 till 2017 ökade vi försäljningen med 600 %.

Vad skulle du säga är framgångsfaktorerna?
– I grund och botten handlar det om att vi erbjuder något som den moderna föräldern har saknat. God, naturligt näringstät mat som är enkel att ta med. Vårt förpackningsval var väldigt viktigt, att vi valde klämmisen istället för någon typ av burk. Enklare för konsumenten och mindre energikrävande i tillverkning och transport. Och sen tror jag också att vår gedigna research har varit väldigt viktigt. De första två åren ägnade jag åt marknadsundersökningar, lagstiftning, receptutveckling och alla andra komponenter. Inte den roligaste fasen men väldigt viktig att ge den tid!

TIDSLINJEN

2011 Jennys första son Alexander föds och hon inser med tiden hur svårt det är att köpa bra barnmat som är enkel att ta med. Kläcker idén med goda och naturligt näringsrika klämmisar för barn.
2013 Under sin nästa mammaledighet har hon funderat klart och börjar skriva affärsplan, undersöka lagstiftningen samt marknaden både i Sverige och utomlands. Receptutvecklar hemma i köket. Låter en reklambyrå skapa företagets branding mot en andel i företaget.
2014 Kommer i kontakt med ett stort förpackningsföretag som säljer klämmisförpackningen hon vill ha och som också kopplar ihop henne med barnmatsfabriker i Europa.
2015 Ingår produktionsavtal med företagets första tillverkare. KRAV-certificerar alla företagets produkter och genomför Alex & Phils första hjälpinsats genom att skicka 4 000 klämmisar med näringstät mat till syriska flyktingar som passerar Röda Korsets hjälpstationer i Ungern.
2016 Dags för lansering av de tre första smakerna. Första butiken ut är Ica Maxi i Nacka. Försäljningen går bra och Jenny jobbar hårt med att sälja in sina produkter i fler butiker. Kommer under hösten in centralt på Coop och säljs även på Paradiset, Cajsa Warg, Mathem.se med flera. Anlitar en säljkår. Omsätter 1,5 miljoner.
2017 Får centrala listningar även på ICA och Bergendahls samt fler och fler spontana försäljningsförfrågningar från andra återförsäljare. Anställer sin första medarbetare som idag är produktchef. Fler produkter lanseras. Omsätter 8,7 miljoner.
2018 Fortsätter sitt varumärkes- och säljarbete för att nå målet om att bli rikstäckande. Planerar också för fler produktlanseringar och att anställa ytterligare en person inom ekonomi.

Det var när Jenny var mammaledig med sin andra son Philip som hon satte igång med sin affärsidé på riktigt. Hon köpte en ny laptop och satt och skrev på sin affärsplan mellan amningarna.

– Ganska tidigt involverade jag vår reklambyrå RBK Communication som köpte 10 % av företaget mot värde som de skapade i form av bland annat grafiskt material som vår logga och formgivningen av alla våra förpackningar. Vi hade pilotgrupper som fick tycka till om olika utseenden på förpackning och loggor så att vi fick fram rätt känsla i varumärket.

Hur gick receptutvecklingen till?
– Våra recept har alltid sin utgångspunkt i att maten ska vara naturligt näringstät. Att den också ska smaka bra är en självklarhet. Grundat på det lagade jag helt enkelt mat hemma som jag lät mina barn smaka och tycka till om. Och sen när jag fått fram smaker som de gillade så fick våra vänners barn smaka för att se att de också tyckte det var gott.

”CSR-arbetet är en otroligt viktig komponent för oss. Vi vill vara en aktör som gör det bättre för barn som har det svårt.”

Parallellt gjorde hon marknadsundersökningar kring barnmat globalt och trenderna hon såg var att ekologisk mat ökade, att allt fler föräldrar ville undvika tillsatser och att klämmisar ökade i popularitet medan de traditionella glasburkarna minskade.

– Att vara ekologisk kändes som en hygienfaktor för mig men jag kände också att jag ville göra mer för världen. Det ledde till att jag skapade vårt 2-för-1-koncept som innebär att vi för varje måltid som säljs ger 50 öre till Alex & Phil Foundation, som i sin tur årligen delar ut pengar till olika organisationer. Nu har vi precis ingått ett flerårigt avtal med SOS Barnbyar där vi kommer bidra till deras barnbyar i Centralafrikanska Republiken. Vårt bidrag är inriktat just på att hjälpa barn där att få den mat och näring de behöver för att utvecklas.

FOTSPÅRSTIPS

”Först och främst är det förstås viktigt att din affärsidé bidrar med något unikt som saknas på marknaden för att lyckas.”

”Jag tror att man behöver göra sitt grundarbete noga för att få en bra start, verkligen tillåta det att ta tid. Det är inte den roligaste fasen, mycket regelverk och många praktiska saker alltifrån livsmedelssäkerhet, livsmedelslagstiftning och tillstånd till hur dagligvaruhandeln fungerar med logistik och så. Har man inte bakgrund inom branschen behöver man göra research.”

”Man bör också göra en grundlig marknadsundersökning för att testa affärsidén.”

”Och sen tror jag att man måste arbeta mycket med grundläggande dokument som affärsplan, varumärkesplattform, budget och liknande, för att utröna både idé, strategi och genomförandeplan.”

När recepten var utvecklade och brandingen på plats blev det dags för nästa steg – att hitta förpackning och producent.

– Det finns egentligen bara en stor tillverkare av klämmis-förpackningen så vi tog kontakt med dem och de slussade oss sen vidare till fabriker som kunde producera och förpacka barnmat. Så den processen var egentligen förhållandevis enkel även om det såklart blev en del justeringar av recepten för att de skulle funka i en industriell process.

”Vi gjorde mycket av förarbetet på egen hand, men att vi fick lån från Almi var avgörande för att vi skulle kunna komma igång på riktigt.”

Behövde ni göra stora investeringar för att starta upp?
– Ja det blev ett stort finansiellt steg att komma igång. Man behöver köpa i runda slängar 100 000 förpackningar per produkt och signa upp sig för ett antal produktionsomgångar just för att dessa aktörer är så stora. Så det var en stor risk att ta såklart eftersom vi ju inte visste om någon verkligen ville köpa vår mat. Men samtidigt var det viktigt att göra för det har möjliggjort vår snabba tillväxt nu.

Och hur finansierade ni det?
– Vi har valt att behålla majoriteten av ägandet själva än så länge och har inte tagit in fler delägare än reklambyrån. Istället finansierar vi inköpen genom lån hos banken och Almi i kombination med eget kapital såklart.

I februari 2016 packades klämmisar från Alex&Phil upp på butikshyllorna för första gången. Två smoothies och en gröt lanserades från början och Ica Maxi i Nacka var första kunden. Jenny var där och demonstrerade produkterna och lät kunder och barn provsmaka och parallellt kämpade hon för att sälja in sig hos fler butiker.

– Det är ett hårt fotarbete i början, gå från butik till butik och träffa ansvariga inköpare. För att kunna komma in centralt hos kedjorna måste man ju visa att ens produkter säljer så det gäller att kämpa på.

I oktober 2016 lyckades hon komma in centralt på Coop och i april året därpå på ICA och Bergendahls. Säljarbetet fortsätter dock outtröttligt.

– Man kommer inte in i butiker bara för att man finns centralt utan nu samarbetar vi med en säljkår som säljer in oss i butiker över hela landet. Det är en förutsättning för att lyckas få en bra butikstäckning.

Vad är planerna framöver?
– Vi ser ju en fortsatt kraftig expansion med fler återförsäljare. Sen handlar det också om att fortsätta produktutveckla. Målsättningen är att vara det främsta barnmatsmärket i Sverige. Med våra 15 högkvalitativa produkter är vi en bit på väg men det finns mycket kvar att göra!Mer om Almi
Är du redo för nästa steg i ditt företagande? Vill du satsa på ökad tillväxt och högre lönsamhet? Oavsett vilken satsning du står inför, till exempel en internationell lansering, att utveckla en ny produkt eller tjänst, en satsning på en ny marknad, köp eller start av företag bör du kontakta Almi. Läs mer om Almis olika tjänster.