Mai och Nannas fintechsatsning utmanar branschen – visionen är att förenkla aktiesparande så att fler vågar testa

Att förenkla aktiehandel och vara ett priseffektivt alternativ till dyra fondbolag – med den visionen startade Mai Thai och Nanna Stranne upp sitt företag efter examen. Fyra år senare ser marknaden annorlunda ut men genom att vara snabbfotade och kundnära är Sigmastocks kvar i allra högsta grad.

OM SIGMASTOCKS

Startade: 2014.
Är: En digital prenumerationstjänst för aktiesparande.
Var: Kontor i centrala Göteborg.
Grundare: Mai Thai, Nanna Stranne och Carl Lindberg.
Ägare: Grundarna samt några riskkapitalbolag och affärsänglar, bland annat Lena Apler och Bo Mattsson.
Kunder: Privatpersoner i Sverige. Planerar att under närmsta åren också gå utomlands samt kollar på möjligheterna med att starta en företagsversion av tjänsten.
Antal medarbetare: Ett 10-tal.
Omsättning: <1 mkr.

– Bara några månader efter att vi startade upp sänkte de svenska bankerna sina courtageavgifter för aktieköp. Vi visste att det skulle komma, men inte så snart! Då bestämde vi oss snabbt för att bygga om tjänsten för att anpassa den till de nya priserna, som bland annat gjorde månadssparande i aktier möjligt.

Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne berättar att nu i efterhand var det en nyttig erfarenhet.

– Som startup behöver man vara snabbfotad och snabbt förändras, det är bland det viktigaste för att överleva. Så det var lika bra att vi lärde oss det tidigt. Marknaden har förändrats väldigt mycket på dessa fyra år, konkurrens har uppstått och att spara i aktier har blivit mycket vanligare – och vi behöver nu mer än någonsin jobba med att vara tydliga med vad som är vår unikhet.

OM MAI THAI

Ålder: 30 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Gift.
Utbildning: Industriell ekonomi på Chalmers.
Yrkesbakgrund: ”Jag jobbade på två mindre tech-startup med sälj och marknadsföring i USA under ett år innan vi satsade på Sigmastocks.”
Kopplar av genom: ”Långa promenader och mysiga middagar, gärna med familj och nära vänner.”
Inspireras av: ”Mina föräldrar.”
Bästa minne med Sigmastocks: ”När vi växte från 4 till 14 personer under ett halvår.”

OM NANNA STRANNE

Ålder: 32 år.
Bor: Göteborg
Familj: Sambo och barn.
Utbildning: Industriell ekonomi på Chalmers samt Företagsekonomi från Handelshögskolan.
Yrkesbakgrund: ”Jag fokuserade mest på min karriär som elitkonståkare parallellt med skolan, vilket har varit nyttigt för mitt nuvarande jobb, att jag tidigt har lärt mig att satsa hårt och fokusera på de mål jag vill uppnå.”
Kopplar av genom att: ”Umgås med familj och vänner och träna, gärna genom att åka skridskor.”
Inspireras av: ”Mina medgrundare och vårt fantastiska team.”
Bästa minne med Sigmastocks: ”Det kommer nya hela tiden, men några höjdpunkter är när vi började få in våra första betalande kunder, när vi hade gjort vår första investeringsrunda och när vi anställde vår första anställd utöver oss själva.”

Sigmastocks är ett digitalt aktieverktyg som hjälper privatpersoner att spara i aktier.

– Vi bildade bolaget för att debatten om höga fondavgifter i många år hade varit stor men fortfarande fanns få alternativ. Vi kände att det måste skapas ett enkelt system så att privatpersoner kan handla själva utan att behöva göra egna analyser.

”Vi är inte själva några börshajar utan drivs av att effektivisera branschen och tillgängliggöra aktiehandel för vanliga privatpersoner. 8 av 10 svenskar sparar i fonder. Om de skulle gå över till att förvalta aktierna själva skulle de spara mycket pengar.”

I systemet får man fram aktier att köpa och får även hjälp med omfördelningar när det behövs. Tjänsten hjälper dig även att hitta rätt aktier hos en handelsplattform. Du kan antingen välja Sigmastocks förinställda strategi eller välja att ställa in en egen strategi, baserat på vad man har för preferenser och önskemål.

– Man kan exempelvis välja om det är viktigt att företagen uppfyller etiska krav, specifika branscher som man tror på eller vilka nyckeltal som är viktigast för en. Och sen plockar systemet fram aktier som passar in på önskemålen. Är man helt nybörjare kan man också välja förinställda nyckeltal och inställningar.

Hur gick ni tillväga för att utveckla IT och algoritmer?
– Vi kom på idén under vårt exjobb på Chalmers och startade upp företaget tillsammans med Carl Lindberg som är professor i finansiell matematik. Tillsammans byggde vi en första version av verktyget.

TIDSLINJEN

2014 Mai och Nanna kommer genom sitt exjobb på affärsidén bakom Sigmastocks. Startar bolag tillsammans med Carl Lindberg, som är professor i finansiell matematik och står bakom flera av Sigmastocks matematiska idéer. Får en plats på Chalmers inkubator.
2015 Svenska banker sänker sina courtage vilket gör att Sigmastocks får bredda sig och rikta sig mot ett nytt kundsegment med fokus på mindre insättningar och månadssparande. Får bland annat in Lena Apler och Chalmers Ventures som ägare. Anställer sin första medarbetare.
2016 Börjar samarbete med Nordnet. Tar in 1,5 miljoner i riskkapital från bland annat Lena Apler och Bo Mattsson, två kända affärsänglar, samt i samband med det ett företagslån från Almi.
2017 Tar in 8 miljoner i riskkapital för att satsa på produktutveckling samt marknadsföring via bland annat digitala medier. Börjar samarbeta med Nordea. Blir utsedda till Årets finansprofiler i Göteborg av Finanskompetenscentrum.
2018 Börjar skissa på hur de ska expandera till utlandet och kollar även på möjligheterna att erbjuda en företagsversion. Nanna och Mai blir utsedda till Årets Supertalanger av Veckans Affärer.

MAI OCH NANNAS RÅD TILL ANDRA SOM VILL KOMMERSIALISERA EN INNOVATION

”Det bästa rådet som vi kan ge är nog att prata med potentiella kunder. På detta sätt får man reda på om produkten eller tjänsten ens efterfrågas, hur kunderna vill att den ska se ut och om det finns någon som kan tänka sig att betala för den. Det är också det mest kostnadseffektiva sättet att starta ett företag på. Många börjar utveckla en produkt för att sedan påbörja sälj. På detta sätt riskerar du att lägga massa resurser på något som du inte ens vet om någon kan tänka sig att köpa.”

”Andra råd är att tidigt tänka på kapitalanskaffning och etablera kontakter inför framtida investeringsrundor, och att se till att ha den kompetens som behövs för att driva företaget inom ditt team. Teamet är för övrigt oerhört viktigt också. Se till att omge dig med människor som du gillar, beundrar och som besitter kompetens som du saknar. Ett sådant team är svårslaget!”

Redan under idéstadiet kom Mai och Nanna med i inkubatorn Chalmers Ventures som senare också blev en av bolagets första externa delägare.

– De gick in med pengar under 2014 vilket gjorde att vi kunde anställa vår första person. Nu är vi 14 anställda, några stycken jobbar med matematiken och algoritmerna, några jobbar som utvecklare med back- och frontend och några med marknadsföring och kundsupport.

”Att vi är en prenumerationstjänst  som kostar mellan 19-99 kronor per månad är något som skiljer oss från konkurrenter. De flesta tar betalt per köp, men vi tycker att vår prissättning känns mer fair.”

Att de fick förstudiemedel från Almi redan innan bolaget var bildat betydde också mycket för att de kom igång på ett bra sätt.

– I senare skeden har vi också fått både innovationslån och tillväxtlån av Almi för att kunna fortsätta utveckla tjänsten, det har verkligen varit avgörande med deras kapitalstöd. Sen har de också bidragit med sitt stora nätverk och bland annat lärde vi känna vår styrelseordförande via våra kontaktpersoner på Almi.

Hur har ni arbetat för att öka antalet användare?
– Genom att försöka skapa nöjda användare. Det är det viktigaste vi kan göra för att få fler, så vi har varit väldigt noga med att alltid ha en dialog med våra användare för att kunna förbättra tjänsten. Det har också varit viktigt att vi har fortsatt prata med dem längs åren eftersom vår kundbas har förändrats.

Mai berättar att det under uppstartsåren mest var aktieintresserade personer som hittade till Sigmastocks, men att det nu kommer in allt fler människor som är nybörjare inom aktiesparande.

– Utmaningen är att bygga en tjänst som passar ett tillräckligt stort kundsegment och som gör att användarna får sina behov tillgodosedda hos oss även när de sen blir duktigare på aktier. Att kundbasen är så bred är absolut en utmaning men också vår stora potential.

Hur har er tillväxt sett ut?
– Den har gått upp och ner. Vi har haft perioder av stark tillväxt, men sen när vi har valt att förändra och bygga om vår tjänst så har vi såklart valt att pausa marknadsföringen. Det är inga enkla saker vi håller på med, utan det krävs en produkt som är tydlig och säker och står sig i konkurrensen, och då kan inte snabb tillväxt och lönsamhet vara fokus för tidigt. Det får komma senare.

”Ett råd när man funderar på att ta in någon som delägare är att man ska kunna tänka sig att åka på en veckas semester med personen. Känns den tanken bra är det nog en person som du kommer kunna jobba med i flera år.”

För att finansiera åren med mycket produktutveckling har företaget i olika omgångar tagit in kapital från riskkapitalister och affärsänglar.

Nu har ni 9 olika delägare, hur är det?
– Vi är väldigt glada för att vi har varit kräsna genom åren och bara tagit in personer som det känts 100 % bra med, personer som vill lösa samma problem som vi och där vi känt att vi delat mål och visioner. Sen behöver man ju gilla varann också som personer för att kunna jobba ihop länge.

Vad är era planer framöver?
– Vi vill börja jobba också utanför Sverige, så vi tittar lite på de bitarna. Vi har inte gått ut med vart och när än så länge, men det är definitivt intressant och vi kommer göra det i ganska snar framtid vilket känns väldigt spännande!

Foto: Christian GranqvistMer om Almi
Är du redo för nästa steg i ditt företagande? Vill du satsa på ökad tillväxt och högre lönsamhet? Oavsett vilken satsning du står inför, till exempel en internationell lansering, att utveckla en ny produkt eller tjänst, en satsning på en ny marknad, köp eller start av företag bör du kontakta Almi. Läs mer om Almis olika tjänster.