Lösningen på lönsamhetsproblemen var en app – nu växer catering-benet och samtidigt startar Sofia ett nytt affärsområde

För fem år sedan köpte Sofia Nordell och Åsa Ingemarsson ett cateringsbolag i Sundsvall. Av en slump började de catera skolluncher vilket visade sig bli en ekonomisk utmaning. Lösningen på problemen blev en app där eleverna själva beställer sin mat och på köpet skapades en ny affärsmöjlighet – att börja sälja ett IT-verktyg för catering- och restaurangbranschen.

OM MITT GASTRONOMI

Startade: År 1989 men då främst som restaurangskola. 2013 i samband med att Sofia och Åsa köpte företaget blev det enbart ett cateringföretag.
Gör: Bedriver cateringsverksamhet, främst inriktat på luncher till skolor och företag. Säljer också middagskassar med färdiglagad mat till privatpersoner. Har skapat en app för lunchbeställning som avknoppats ur verksamheten.
Var: I Sundsvall.
Ägare: Åsa Ingemarsson som är VD och operativ chef och Sofia Nordell som ansvarar för marknad och affärsutveckling.
Kunder: Skolor och större företag i Sundsvall, däribland flera Academedia-skolor, Internationella Engelska Skolan samt SCA Pappersbruk.
Antal medarbetare: 17 stycken.
Omsättning: 15 miljoner under 2017.

OM SOFIA NORDELL

Ålder: ”43 år ung.”
Bor: ”Ena veckan bor jag i Bollnäs tillsammans med mina söner och jobbar på distans därifrån och den andra veckan bor jag i Sundsvall med min kille.”
Familj: ”Min kille samt mina två söner Carl och Fabian.”
Utbildning: ”Jag är Civilekonom från Handels i Göteborg. Sen har jag läst kurser i psykologi, beteendevetenskap och social-psykologi och under senare år har jag också gått IHM och läst marknadsekonomi.”
Yrkesbakgrund: ”Jag började inom hotell och restaurang på Sheraton och Radisson, och sen har jag jobbat på Åhléns som varuhuschef och nu senast på Preem som regionchef för butik, tvätt och drivmedel innan jag köpte Mitt Gastronomi tillsammans med Åsa.”
Bästa egenskap: ”Att jag är analytisk samt väldigt drivande och målmedveten. Jag har en energi som jag inte själv tänker på, men när jag brinner för något då bara utstrålar jag ”att nu kör vi” och då följer folk med.”
Sämsta egenskap: ”Jag är väldigt otålig och det gör att jag kan bli otydlig ibland.”
Mitt ledord: “Att förtjusa. Jag hörde en gång ett citat som löd “it’s not enough to satisfy a customer, you need to delight them” och det har hängt med mig genom livet privat och också karriärmässigt. Vår ambitionsnivå är att förtjusa kunden. Man kan sikta efter att ha en nöjd kund, men en nöjd kund är oftast omedveten. En onöjd kund däremot är medveten och det är också en förtjust kund. Precis som en missnöjd kund, så berättar gärna en förtjust kund om sin fantastiska upplevelse och det är dit man ska sikta tycker jag. Även privat. Att göra det där lilla extra som varken kunder eller nära och kära förväntar sig.”

– Vi halkade in i skolvärlden lite som på ett bananskal. Bara några månader efter att vi hade köpt Mitt Gastronomi ringde en friskola i stan och ville ha 200 portioner lasagne serverade på en friluftsdag.

Sofia Nordell berättar entusiastiskt hur skolan några månader senare bestämde sig för att öppna egen matsal och hur hon och medgrundaren Åsa Ingemarsson då ombads att laga luncherna.

– Det som hände då var egentligen grunden till hela den innovationsresa vi är i nu. Skolan sa nämligen att det behövdes 540 luncher per dag och det var vad vi kalkylerade för och levererade. Men sen visade det sig att det aldrig kom fler än max 400 ungdomar och åt.

”Idén till vår app uppstod ur ett lönsamhetsproblem och ett intresse för hållbarhet – att inte behöva köpa in och laga mat som sen inte äts upp.”

Och då stod ni där med massa mat över?
– Ja precis, både svinn och dessutom en kund som bara ville betala för de portioner som ungdomar faktiskt åt. Så det hela blev ju en förlustaffär för oss. Jag minns att jag då sa till Åsa att antingen får vi dra oss ur det här segmentet igen eller så får vi försöka knäcka nöten varför eleverna inte äter skolmaten.

Hon skrattar och säger att hon inte är en person som bara släpper saker utan såklart bestämde sig för att börja gräva i frågan.

– Jag lade säkert 1000 timmar på förarbetet. Under 2015 åt jag lunch och höll workshops och intervjuer med eleverna på de fyra gymnasieskolor som vi caterade till då. Och genom alla samtal framkom en massa saker. Att tonåringarna upplevde att skolmaten var ovarierad och att de ville ha större inflytande genom att till exempel kunna välja mellan flera olika rätter varje dag. De ville helt enkelt kunna påverka och tycka till om lunchen de åt.

När kom du på att en app nog var bästa lösningen på problemet?
– Efter de här timmarnas förstudie så insåg jag att det är något digitalt vi behöver göra, eftersom det är så som unga personer kommunicerar idag. Och appen behövde innehålla allt som de efterfrågade: varierade rätter att välja mellan, alla ingredienser och allergener och möjligheten att betygsätta och tycka till om varje rätt man ätit.

TIDSLINJEN

2011 Åsa och Sofia är kollegor på Åhléns och pratar om att ”vi som team är så grymma att någon gång borde vi driva företag ihop”.
2013 Sofia har tröttnat på sitt jobb och får höra om att restaurangskolan i Sundsvall är till salu. ”Jag var sugen på något nytt, produkten var inte så viktig för mig utan jag tittade på förutsättningarna. Jag kan sälja vad som helst bara jag brinner för det. Så jag ringde Åsa och vi åkte dit och tittade. Köket hade stora möjligheter så det var mest det som vi ville åt. De caterade bara 150 luncher per dag då och det kan man inte leva på.” Köpet finansieras genom lån hos Almi och Swedbank.
2014 Cateringverksamheten är igång. De får in sitt första uppdrag inom skolvärlden när en friskola öppnar egen matsal som Åsa och Sofia levererar mat till. Öppnar också en egen liten take-away- restaurang mitt i Sundsvall.
2015 Lanserar ett koncept med en middagskasse med färdiglagad mat riktat mot familjer med stressade vardagskvällar och späckade scheman. Dras med lönsamhetsproblem inom skolan och Sofia börjar intervjua skolbarn för att förstå varför de inte vill äta skolmaten.
2016 Deltar i ett tillväxtprogram hos Almi. Sofia har kommit på idén med att bygga en app där skolbarn själva kan beställa sin skolmat för kommande vecka. Kommer i kontakt med en innovationsrådgivare hos Almi. Under sommaren bygger apputvecklingsbyrån Dohi en första pilot-app och under hösten kör de igång ett pilotprojekt på fyra skolor med positiva resultat.
2017 Under hösten lanseras appen skarpt på fler skolor. Vinner två innovationstävlingar för sitt projekt.
2018 Inleder pilotprojekt med ett stort cateringbolag. Jobbar vidare med att utveckla och paketera olika erbjudanden kring appen och hoppas under året börja sälja den som en prenumerationstjänst till cateringföretag och restauratörer.

Samtidigt som beslutet mognade deltog Sofia i ett tillväxtprogram hos Almi för regionens mest snabbväxande företag – för parallellt med skolprojektet växte Mitt Gastronomi med fler lunchuppdrag och ett matkassekoncept för privatpersoner – och en dag berättade hon om sin idé i forumet där.

– Och då var det någon som tipsade om innovationsstöd och det blev räddningen för mig som precis hade förstått hur dyrt det är att bygga en app.

I några olika omgångar fick hon förstudiemedel på totalt 150 000 kronor och därefter blev hon beviljad ett innovationslån hos Almi för att kunna bygga appen.

– Totalt tror jag att utvecklingskostnaderna är uppe i nästan en miljon nu, och då är inte alla mina arbetstimmar medräknade. Dem vill jag inte ens tänka på haha!

SOFIAS RÅD FÖR ATT LYCKAS TA EN INNOVATION TILL MARKNADEN

”Om du kan branschen och har en idé som känns rätt i magen så kommer det säkert gå bra. Man har sällan fel.”

”Om man ändå känner sig osäker tycker jag man ska ta kontakt med en objektiv person, typ en mentor eller innovationsrådgivare. Någon som har erfarenhet av att utveckla och implementera idéer och som inte är inne i företaget sen innan.”

”Att göra förarbetet är ett väldigt starkt tips. Det gäller att börja rota i målgrupper och marknaden och göra analyser för att lyckas med sin idé. Lägger man så mycket tid som man kommer behöva göra så vill man ju kunna tjäna pengar på det i framtiden. Att göra det bara för att det är roligt är ingen drivkraft för mig, utan att något är roligt är snarare en konsekvens av att det går bra.”

Vid höstterminen 2016 var den första version av appen klar och Sofia startade upp ett sex månader långt pilotprojekt på fyra skolor i Sundsvall. Processen då var samma som nu: varje måndag efter midnatt släpps veckans menyer med 8 rätter per dag att välja mellan. Sen har ungdomarna fram till torsdag på sig att bestämma sig.

– Därefter summerar jag ihop alla beställningar och gör scheman till våra kockar med de olika rätterna och antal portioner. Och sen gör jag inköp av exakt så mycket mat som vi vet att det kommer gå åt.

Vad lärde ni er av pilotstudien?
– Under de sex månaderna fick vi förbättrade siffror på egentligen alla punkter. +11 % i besöksfrekvens i matsalen vilket gjorde att vi kunde fakturera mer, +3 % i bruttovinst för oss till följd av lägre svinn och -20 % i sophämtningskostnader eftersom vi gjorde slut på färre förpackningar och genererade mindre skräp.

Succé helt enkelt och dessutom blev projektet uppmärksammat och prisat.

– I september 2017 vann vi Swedbanks entreprenörstävling Rivstart och bara några veckor senare blev vi utsedda till Årets Innovatör i Västernorrland. Såna utmärkelser ger ju inga fler kunder, men de ger oss självförtroende att våga tro på att vår knäppa app-idé faktiskt är riktig grym. Sen dess har jag jobbat stenhårt med att utveckla en affärsmodell och en grym presentation av den.

”Att vi själva driver catering och kan påvisa besparingar och omsättningsökning tack vare appen är vårt starkaste säljargument nu när vi vill sälja den till fler.”

Appen är numer avknoppad i ett eget bolag och tanken är att sälja den som ett IT-verktyg på prenumerationsbasis till andra restauratörer, cateringsbolag och friskolor med egna restauranger som dras med samma lönsamhetsproblem som Sofia och Åsa gjorde.

– Det är helt galet vad det överproduceras mat i alla storkök runt om i landet och min upplevelse är att många restauratörer är stressade och inte hinner reflektera kring det. Med vårt verktyg kan de effektivisera sitt jobb och till exempel köpa våra matbilder, allergen-listor och till och med hela recept och veckomenyer, skapa engagemang hos kunden och minska sina kostnader radikalt. Vinster för både samhället, entreprenören och kunden helt enkelt.

Har ni sålt något system ännu?
– Nej inte än, men nu i vår kommer vi dra igång ett tio veckor långt pilotprojekt med en av Sveriges största restauratörer. De lagar 18 000 portioner mat om dagen och det ska bli väldigt spännande att se vad de får för resultat. 10 veckor är ju egentligen inte så lång tid, men jag tror ändå att resultaten kommer bli goda!

Foto: Anna ThorsMer om Almi
Är du redo för nästa steg i ditt företagande? Vill du satsa på ökad tillväxt och högre lönsamhet? Oavsett vilken satsning du står inför, till exempel en internationell lansering, att utveckla en ny produkt eller tjänst, en satsning på en ny marknad, köp eller start av företag bör du kontakta Almi. Läs mer om Almis olika tjänster.